Csak a tesztemen keresztül!

Szakmai gondolatok informatikai rendszerek teszteléséről.

Gazda

Friss topikok

  • Akron: @Verhás Péter: Az ügyfeled a cég (vezérigazgatóval, Józsi nénivel) A cég ellenőrzi le és veszi át ... (2018.01.31. 14:09) Miért UAT
  • Verhás Péter: @ hrgy: Egy kicsit felhúztam magam, de sebaj. A lényegi állításokban igazad van, ám a személyekre... (2011.10.09. 00:25) A tesztelés nem mindenható
  • crix: Ez a hozzáállás. Sajnos most is. Aztán csodálkoztak itt a népek, amikor bevállaltam a hétvégi munk... (2011.10.05. 16:56) Újra fizetni kell
  • crix: és milyen specifikáció mentén ment át az ügyfél? elég blind? (2011.10.05. 13:41) Ügyfélteszt
  • fqqdk: fitnesse, concordion, és cucumber integráció lesz? (2011.03.05. 13:42) Automatizált tesztelés és üzleti tesztelés

Társblogok

Blog

Szakmai gondolatok informatikai rendszerek teszteléséről.

A minőségi szoftverhez három dolog kell: tesztelés, tesztelés és tesztelés.

Így tesztelünk mi.

Linkblog

Meztelen selypítő lányok

2009.05.11. 10:00 | Verhás Péter | 16 komment

Amikor egy ismerősömnek elmeséltem, hogy "Csak a tesztemen keresztül" címmel indítunk blogot, akkor rögtön azt kérdezte, hogy lesznek-e selypítő meztelen lányok, mert különben mi értelme van a „csak a tesztemen keresztül” vicces kifejezésnek. Röviden: nem lesznek, és aki csak a meztelen lányok szóra jött ide, az akár ne is olvasson tovább (aki meztelen pasikra vágyik az se reménykedjen sokáig): ez egy informatikai szakmai blog.

Arról akarok elmélkedni, hogy a mindennapi szakmai életemben milyen jó, kevésbé jó, esetleg rossz szokásokat, megoldásokat látok szoftver tesztelési témára. Teszem ezt azért, mert egyrészt ezzel foglalkozom, másrészt azért, mert azt gondolom, hogy sok tenni való van a területen.

A pék kenyeret süt, én tesztelek, a péknek mégsem jut eszébe, hogy blogot írjon a kenyérsütés rejtelmeiről. Mert a kenyérsütés csínját bínját mindenki ismeri olyan szinten, amennyire kell: a pék jól megsüti, te meg nem veszed meg ha mégsem. A szoftverrel ez nincs így.

A szoftvert a szoftveres megírja jól, az ügyfél meg megveszi, és ha nem jó a szoftver, akkor szív vele, mint félig sült kenyérrel hétvégén. Pakoljuk pirítóba, csinálunk belőle fasírtot, de azért az csak nem lesz friss ropogós. A szoftver is tesztelni kellene, mint a kenyeret. Megtekinteni, hogy szép barna-e, megtapogatni (zacskón keresztül), megszagolni.

Erről lesz szó.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csakatesztemenkeresztul.blog.hu/api/trackback/id/tr851109646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarika · http://isitchristmas.com/ 2009.05.11. 10:50:59

Kíváncsi vagyok a folytatásra :)
Ráadásul szakmailagos szempontokból tesztelgetek pár éve, így a felhasználói szakmámba is vág valahol :)

brslc 2009.05.11. 10:54:00

Érdekes a topic címe.

Nekem arről az jut eszembe, hogy a legjobban a program írója tudja tesztelni a programját, mégpedig úgy hogy a csak tesztelésre használható rutinokat ír.

A megitélésem szerint egy jó programhoz a valós programkódra szánt energia / tesztelésre szánt energia ha kevesebb mint 40/60% akkor a program szinte biztos hibás.

lotht 2009.05.11. 11:31:29

Szervusztok.
Szerintem ne a program írója teszteljen, a valós buktatókat a teszt során ugyanúgy ki fogja hagyni, ha a programban elkerülte a figyelmét.

lotht 2009.05.11. 11:32:26

Nna, rögtön melléböktem, ezt brslc-nek válaszolom.

matux · http://bestplayers.blog.hu 2009.05.11. 12:32:17

Kösz Péter, jó az ötlet, várom a folytatást.

Verhás Péter · http://csakatesztemenkeresztul.blog.hu 2009.05.11. 12:37:30

@brslc: Erről is tervbe van véve egy szösszenet. Igaz amit írsz, de ahogy lotht írta, vannak más aspektusok is.

Bánóczy Zoltán · http://seo.blog.hu/ 2009.05.11. 12:41:19

"A korrekt tesztelés még egyszer annyi, mint a fejlesztés." - ezzel az zanzásított, szikár kijelentéssel egy nagy-nagy hurrá a blognak.

Péter, ha posztot kívánhatok: a validálásról, plz.

Verhás Péter · http://csakatesztemenkeresztul.blog.hu 2009.05.11. 12:45:57

@bano: Köszönöm. Kérésed (hmm.. parancs? ezt nem szeretem, túl szervilis). Viszont nagyon szívesen. Viszont annyira sokan sokfélét értenek alatta. Privbe részleteket, hogy mire gondoltál. (Tudom kalapot akarsz venni.)

THeyHo 2009.05.11. 14:28:28

@brslc: "legjobban a program írója tudja tesztelni a programját"

Ezzel vitatkoznék. Egy üzleti elemzőnek, vagy szoftver tervezőnek át kell gondolnia már tervezéskor, hogy milyen helyzetek állhatnak elő, s azokat hogy kell kezelni.
A programozók sokszor úgy járhatnak, mint aki - mindig ugyanazon az ösvényen haladva - századszor követi el ugyanazt a hibát.
Persze nemrég egy ismerős elemzőnél is találkoztam olyan- magára az alaproblémára való - gondolati beszűküléssel, ami nagy mértékben rontotta a tesztelés hatékonyságát.
A feladat szerint késleltetni kellett egy választ, és az illető jónak ítélte a teszteredményeket, miközben kiderült, hogy a fejlesztés eredményeként az azonnali válaszok is késleltetve vannak. :(

Az is tény, hogy a megoldás (programozás)pontos ismeretében lehetséges meglátni veszélyes pontokat.

Véleményem szerint a különböző gondolkodási mód, az absztrakciós szintek különbsége hasznos lehet tesztelésnél. Legyen több szerepkörben tesztelés.
Itt megjegyezném azt is, hogy a követelmények elemzői munkával gyűjthetők, a teszt pedig a követelményeknek való megfelelőség ellenőrzése. Nem véletlenül vannak feketedoboz tesztek.

De lenne egy másik kérdésem, hátha Ti tudtok egy frappáns választ:
Egy teszt "látóköre" vagy "hatóköre" meddig kell hogy terjedjen, és miből állapítható meg ez a kör.
Ez a hatókör hogyan változik a tesztelő szerepkörétől függően?

Bocs a kissé csapongó hozzászólásért....

THeyHo 2009.05.11. 14:50:02

@Verhás Péter: A címhez én is gratulálok, és kapcsolódom egy szóviccel hozzá, és a saját előző hozzászólásomhoz is (a pöszítő lányok engem is megihlettek):
nem szabad, hogy munka közben túlzottan megnövekedjen a teszt-oszteron szint, mert attól könnyen szűkül a gondolkodás a követelmény szerinti pozitív elvárt eredményekre, és kimarad a "mellékhatások" alapos tesztelése.

PeterBogyo · http://ujbuda.kutyaiskola.eu 2009.05.11. 19:00:26

Hát ha már igy belevágunk a szakmázásba, akkor érdemes tudni h a teszetlés szakaszokból áll, egyik szakasza sem pótolható vagy kihagyható. mivel ezek a tesztek garantálják, hogy az elkészült kód hibamentes legyen. Szerintem Péter fog ezekről mesélni én meg jól megszakértem:)
itt kicsit válaszolok is @THeyHo -nak mivel ő kérdezte a teszt ható és látókörét. Ebben a szakkönyvek erősen megoszlanak. Van a kockázat alapú tesztelés aminek terjedelme a kockázat mértékétől függ. Szívem szerint azt mondanám, hogy a terjedelem a teljes program, illetve bővítés esetén a teljes átalakított és az ahhoz közvetve kapcsolodó rész.

A másik pedig a teszt típusa. Nem ugyanaz a hatóköre egy fejlesztői unit tesztnek, egy white v blackbox tesztnek, egy performancia tesztnek. Ezek mind másra lőnek, mindegyiknek más a feladat. Nem csak a fukcionális hibákat kell megtalálni, hanem teljesíteni kell a "nem funkcionális követelményeket" is. Erről szerintem majd kiselőadok ha ott tartunk:) Annó tartottam belőle egy előadást egyik konferencián. Szóval a teszteknél tudni kell mi a célja és fontos h ki végzi. Egy átvételi tesztet (mennyiségi v minőségi de erről is lehetne beszélni egy órát) pl tutira nem a fejlesztő végzi. Általában ahogy többen is irjátok a fejlesztő kódoljon. Legyen tisztába a követelményekkel, de ő max fejlesztői tesztet csináljon aztán adja át olyannak akik értenek is a teszteléshez.:) A teszteknek a követelmények ellenében kell megfelelniük, ezért fontos a jó specifikáció illetve az abból készített usecase és tesztesetek.

Na jól előrehaladtam, inkább megvárom Verhás úr hozzászólásait, mert haladjunk csak szépen sorjában. Az tuti h egyiket sem hagyom szó nélkül:)

Verhás Péter · http://csakatesztemenkeresztul.blog.hu 2009.05.13. 11:35:42

Annyira sok jó témát felvetettetek, hogy látom lesz miről írnom. Köszönöm.

Hétfőn egy kicsit még arról fogok írni, hogy hogyan is vegyük rá magunkat, hogy egyáltalán legyen tesztelés, mert azt látom, hogy a mai magyar valóságban még ez az alap probléma. Először ezt kell megoldani, és utána lehet csámcsogni a finomságokon.

verhasi · http://verhas.com 2010.01.14. 00:41:31

"... a péknek mégsem jut eszébe, hogy blogot írjon a kenyérsütés rejtelmeiről." vagy mégis ? pl. kovacsesfia.blog.hu/
süti beállítások módosítása