Csak a tesztemen keresztül!

Szakmai gondolatok informatikai rendszerek teszteléséről.

Gazda

Friss topikok

  • Akron: @Verhás Péter: Az ügyfeled a cég (vezérigazgatóval, Józsi nénivel) A cég ellenőrzi le és veszi át ... (2018.01.31. 14:09) Miért UAT
  • Verhás Péter: @ hrgy: Egy kicsit felhúztam magam, de sebaj. A lényegi állításokban igazad van, ám a személyekre... (2011.10.09. 00:25) A tesztelés nem mindenható
  • crix: Ez a hozzáállás. Sajnos most is. Aztán csodálkoztak itt a népek, amikor bevállaltam a hétvégi munk... (2011.10.05. 16:56) Újra fizetni kell
  • crix: és milyen specifikáció mentén ment át az ügyfél? elég blind? (2011.10.05. 13:41) Ügyfélteszt
  • fqqdk: fitnesse, concordion, és cucumber integráció lesz? (2011.03.05. 13:42) Automatizált tesztelés és üzleti tesztelés

Társblogok

Blog

Szakmai gondolatok informatikai rendszerek teszteléséről.

A minőségi szoftverhez három dolog kell: tesztelés, tesztelés és tesztelés.

Így tesztelünk mi.

Linkblog

Teljes körű tesztelés

2009.05.25. 10:00 | Verhás Péter | 2 komment

Na ez az ami nincs. A teljes körű tesztelés ugyanolyan mítosz, mint a hibátlan program. Minden programban van hiba, és logikailag ebből levezethető, hogy nincs teljes körű tesztelés. (Ha ugyanis lenne, akkor azt elvégezve megkapnánk a hibátlan programot.)

Mikor használjuk mégis ezt a kifejezést?

Én akkor ha nem figyelek oda, mert egyébként nem szeretem ezt a szófordulatot. Teszt esetek vannak, amelyeket tesztelünk, és az egy külön művészet a tesztelésen belül, hogy elegendően sok és sokrétű tesztesetünk legyen ahhoz, hogy a programunkban ne maradjon lényeges hiba.

Jó esetben. Mert minden igyekezet ellenére is előfordulhat, kis valószínűséggel, hogy mégis marad a programban lényeges hiba. Ebben az esetben persze a hibát kijavítjuk, dokumentáljuk, majd tesztesetet készítünk rá, hogy a későbbiekben, a szoftver egy újabb verziójában ez a hiba már ne jöhessen újra elő, illetve ha előjön, akkor észrevegyük tesztelés során.

Mit garantál akkor a tesztelés? Nos, szigorúan véve nem sokat. Azt, hogy azok a hibák, amelyekre vannak teszt esetek nem fordulnak elő a programban. (Persze ezt is csak akkor, ha a tesztelés megfelelő. Láttam már olyan tesztelést is, ahol átcsúsztak hibák emberi nemtörődömségből, vagy fáradtság miatt. Ezért kell a teszteket, amennyire lehet automatizálni.)

 

Ha viszont elég sok tesztesetünk van, és nem bután gyártottuk őket, a szoftver funkcióit elég jól lefedik, és akkor már a tesztelés elég sokat tud garantálni. Azt, hogy működik a szoftver.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csakatesztemenkeresztul.blog.hu/api/trackback/id/tr231109660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vicziani · http://jtechlog.hu 2009.05.26. 22:23:26

Ahhoz, hogy teljesebb legyen a tesztünk, érdemes valamilyen code coverage eszközt is alkalmazni. Ez gyakorlatilag megjelöli, hogy mely sorok futottak le a tesztelés közben.

Mi ezt szoktuk használni akkor is ha manuális tesztünk van (a forgatókönyvek Word-ben vannak és a szervező tesztel), és automatizált teszt esetek esetén is.

Persze az áhított tökéletesség így sem érhető el, de a tesztel nem lefedett programrészeket, feltételes ágakat nagyon hamar meg lehet találni.

Remélem erről is lesz később post. Addig is egy kis olvasnivaló, elméleti fogalmak, és Java-s megvalósítás itt: jtechlog.blogspot.com/2009/02/code-coverage.html

FutoBolond 2009.06.10. 21:23:34

Egyetertek, tesztek hatekonysagat a lefedesi meresek elegge feljavitjak. Mondjuk ha betartod az aranyszabalyt, hogy lehetoleg implementacio elott irsz tesztet, es ehhez hozzairsz implementacio kozben is, az eleg jo lefedettsegeket is eredmenyez.

Visszaterve teljes koru tesztelesre: neha szoktunk teljes allapotgepet lefedo generalt teszteket is tolni. Szep szamitaselmeleti hattere van, hogy hogyan lehet ilyeneket optimalisan, vagy kozel optimalisan generalni, hogy aranylag nagyobb meretu allapotgepek eseten is lefusson egy ejszaka alatt. Nyilvan ilyen szintu teszteles a legtobb szoftver eseteben tok felesleges, ellenben eszi az emberidot a specifikacional, tervezesnel.
süti beállítások módosítása