Csak a tesztemen keresztül!

Szakmai gondolatok informatikai rendszerek teszteléséről.

Gazda

Friss topikok

  • Akron: @Verhás Péter: Az ügyfeled a cég (vezérigazgatóval, Józsi nénivel) A cég ellenőrzi le és veszi át ... (2018.01.31. 14:09) Miért UAT
  • Verhás Péter: @ hrgy: Egy kicsit felhúztam magam, de sebaj. A lényegi állításokban igazad van, ám a személyekre... (2011.10.09. 00:25) A tesztelés nem mindenható
  • crix: Ez a hozzáállás. Sajnos most is. Aztán csodálkoztak itt a népek, amikor bevállaltam a hétvégi munk... (2011.10.05. 16:56) Újra fizetni kell
  • crix: és milyen specifikáció mentén ment át az ügyfél? elég blind? (2011.10.05. 13:41) Ügyfélteszt
  • fqqdk: fitnesse, concordion, és cucumber integráció lesz? (2011.03.05. 13:42) Automatizált tesztelés és üzleti tesztelés

Társblogok

gogle.hu

2009.11.21. 08:46 | Verhás Péter | 7 komment

Annak idején regisztráltuk a gogle.hu-t talán jó lesz valamire alapon. Rá van irányítva a web oldalunkra. Sok haszna eleddig nem volt. Átlag évente kétszer felhív valaki emiatt. Nem szó szerint idézem az egyik legutóbbit:

"Kikérem magamnak, hogy a cégük betör a gépemre és átállítja a kezdőlapot!"

-- Biztosíthatom, hogy ilyesmiről szó nincsen. Nem törünk be senkinek a gépére. Miért gondolja, hogy bárki is betört a gépére?

"A maguk cége jön be nyitóoldalként."

-- És mit szeretne, hogy mi jöjjön be?

"A gugli."

Itt egy unalmas rész, végigvezetve a tisztelt felhasználót a böngésző beállításain egészen a böngésző kezdőlap beállításig.

-- És oda mi van beírva.

"Hát a gugli."

-- Egy o-val, vagy kettővel?

"Eggyel."

-- Kettővel kellene.

"Mér az számít?"

Szerinted? Szívesen mondtam volna, hogy csak annyira, mint szárnyalás, meg a szarnyalás, de nem sértek meg senkit ha egy mód van rá.

És ehhez kapcsolódik egy e heti megbeszélés. Tisztelt potenciális/lehetséges/stb ügyfél  informatikai szakértőjével beszélgetünk technológiákról, amikor ismét és ismét, szinte már kényszeresen visszatér a felhasználói felület kérdésére. Többször ismétlem, hogy webes felületet fogunk készíteni, és az milyen jól használható, de közben érzem, hogy valami nem stimmel, elbeszélünk egymás mellett. Végül kiböki, hogy hát, mert az "emberanyag" olyan, hogy nagyon egyszerűnek kell lennie a felületnek, hogy tudják kezelni. Mert amit el lehet rontani, azt el fogják. Volt olyan, hogy a mérőóra állást a numerikus mezőbe beírták betűkkel. Úgy, hogy huszonháromezerkettőszázötvenhárom? Igen úgy. Mindenre gondolni kell.

Akkor kezdtem megérteni, hogy miért nem triviális, és hogy az "mér számít".

A bejegyzés trackback címe:

https://csakatesztemenkeresztul.blog.hu/api/trackback/id/tr521541178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.11.21. 13:15:36

Egyik: az azért ugye megvan, hogy egy komplett iparág épít az elgépelt webcímek szokására? Konkrétan az adathalászatra gondolok... :-)
Másik: Megvannak a szintek abban is, hogy mit jelent a "bolondbiztos alkalmazás" kifejezés...

Verhás Péter · http://csakatesztemenkeresztul.blog.hu 2009.11.21. 18:13:26

Igen, megvan. Nem is a optbank.hu címet regisztráltam be :-)

>Megvannak a szintek

Igen. De lefele nincs határ.

tvk · http://kodzaj.blog.hu 2009.11.21. 20:32:20

Egyébként a google is el van írva. :)

tvk · http://kodzaj.blog.hu 2009.11.23. 10:57:20

Nahát, eltűnt innen egy hozzászólásom.
Vajon ez is el fog?

Verhás Péter · http://csakatesztemenkeresztul.blog.hu 2009.11.23. 11:08:22

Nem. Jön egy értesítő levél, és abban vannak linkek. Ezek egyikére kattintottam, ami ezek szerint a kimoderálás link volt, és nem kérdez ilyenkor vissza.

Elnézést. Nem szoktam kimoderálni senkit, akkor sem ha ingerenciát éreznék rá, mert mondjuk sértő (rám nézve). Ha másra nézve sértő, azt kimoderálom, de nem volt még ilyenre példa.

Még egyszer bocs. A kommented a következő volt:
----
Eredetileg a céget a 10^100 számról akarták elnevezni, amit googol-nak hívnak.
----
süti beállítások módosítása