Csak a tesztemen keresztül!

Szakmai gondolatok informatikai rendszerek teszteléséről.

Gazda

Friss topikok

  • Akron: @Verhás Péter: Az ügyfeled a cég (vezérigazgatóval, Józsi nénivel) A cég ellenőrzi le és veszi át ... (2018.01.31. 14:09) Miért UAT
  • Verhás Péter: @ hrgy: Egy kicsit felhúztam magam, de sebaj. A lényegi állításokban igazad van, ám a személyekre... (2011.10.09. 00:25) A tesztelés nem mindenható
  • crix: Ez a hozzáállás. Sajnos most is. Aztán csodálkoztak itt a népek, amikor bevállaltam a hétvégi munk... (2011.10.05. 16:56) Újra fizetni kell
  • crix: és milyen specifikáció mentén ment át az ügyfél? elég blind? (2011.10.05. 13:41) Ügyfélteszt
  • fqqdk: fitnesse, concordion, és cucumber integráció lesz? (2011.03.05. 13:42) Automatizált tesztelés és üzleti tesztelés

Társblogok

Blog

Szakmai gondolatok informatikai rendszerek teszteléséről.

A minőségi szoftverhez három dolog kell: tesztelés, tesztelés és tesztelés.

Így tesztelünk mi.

Linkblog

Pegamento demo

2009.10.05. 10:14 | Verhás Péter | 4 komment

Pegamento az a módszertan és kötő szoftver ami lehetővé teszi, hogy a tesztelés teljesen automatizált legyen. Ez a rendszer a GreenPepper, SOAPui és a jövőben reményeink szerint más szoftvereket is összeköt, így a Confluence web oldalról lehet elindítani további programozás nélkül SOAPui-ban futtatható teszteket.

A videó elérhető a youtube-on. Mivel 11 perc, és  a youtube újabban csak 10 percet enged meg, ezért két felé lett vágva. Az első rész bemutatja a tesztek előkészítését SOAPui-ban, a második pedig a Confluence oldalakon a GreenPepper-ből indított tesztelést.

Remélem érdekes, és sok kérdést fog felvetni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csakatesztemenkeresztul.blog.hu/api/trackback/id/tr151428509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fqqdk 2009.10.05. 15:40:34

első kérdések:
- ezzel most akkor csak webservice-eket lehet tesztelni?
- ez pénzbe kerül?

Verhás Péter · http://csakatesztemenkeresztul.blog.hu 2009.10.05. 15:57:09

@fqqdk:
Nem csak webservice-ket lehet teszteni.

Lehet tesztelni bármit amit Java-ból lehet tesztelni, azaz bármit. Éppen most jöttem vissza egy előadásról, ahol pont ezt kérdezték.

A láncon végigfutva az adatok Conflucen -> GreenPepper -> Pegamento -> SOAPui irányba mennek (illetve a teszt eredmények visszafelé), és a SOAPui képes Groovy scripteket futtatni. Ez pedig azt jelenti, hogy ad absurdum akár külön processzt is el tud indítani, tehát képes bármit megcsinálni, amire program képes lehet.

A gyakorlatunkban teszteltünk Base24 (banki protokoll), proprietary TCP protokoll, 3DES és DES alapú kommunikációt, SQL adatbázis, és fájlrendszeren keresztül alkalmazásokat.

"Bármit" tesztelni lehet vele.

Igen, ez pénzbe kerül.

Licence köteles az Atlassian Confluence terméke, és licence köteles a GreenPepper szoftver is, valamint a SOAPui Pro is. És nem szoktuk mi sem a pegamento szoftvert ingyen adni: nem keveset dolgoztunk vele, és aki megveszi az többnyire profitot generál magának.

Mindegyik szoftverhez lehet kérni lejárós teszt licencet. A Pegamentóval kapcsolatban ilyen még nem volt, de elvi akadálya részünkről nincs. Gondolkodunk rajta, hogy a GreenPepper Open (ingyenes) és a SOAPui (nem pro) szintén ingyenes verzióját összekötő szoftvert elérhetővé tesszük szintén ingyenesen, de egyelőre ez még nem született meg.

fqqdk 2009.10.06. 10:10:18

Köszönöm szépen a részletes választ :)
süti beállítások módosítása